Често срещани разсейвания на водача на автомобил, които водят до автомобилна катастрофа в Илинойс

Много хора са толкова свикнали със задачата да шофират, че тя става почти автоматична и умовете им могат да се отклонят към други неща, докато са на път. Истината обаче е, че шофирането често изисква пълно внимание и всичко, което отвлича вниманието от задачата, може потенциално да доведе до инцидент. Когато се случат тези автомобилни катастрофи, често може да се намери виновен разсеяният шофьор.

Примери за разсеяно шофиране

Като цяло безопасното шофиране изисква поглед към пътя, ръце на волана и концентрация върху задачата за шофиране. Разсеяното шофиране може да включва всичко, което отвлича вниманието от едно или повече от тези неща. Някои възможни примери включват:

Използване на мобилен телефон – това може да е първият пример, който идва на ум, особено след като законът на Илинойс изрично забранява изпращането на текстови съобщения и използването на други ръчни мобилни телефони, докато управлявате моторно превозно средство;

Хранене или пиене – това често включва сваляне на ръцете от волана, което може да забави времето за реакция на водача;

Посягане към предмет – това може да премахне ръцете на водача от волана и очите му от пътя;

Разговор с пътник – това може да включва просто разсечност от  разговора или обръщане, за да говорите с пътник на задната седалка. Децата често разсейват родителите, докато младите шофьори често се сблъскват с разсейване от връстниците си;

Регулиране на контролите на автомобила – радиото, GPS и климатичните контроли често са разположени така, че водачът трябва да се пресегне от волана и да погледне настрани от пътя, за да ги регулира;

Гледане на нещо извън превозното средство – разсейването отстрани на пътя често отвлича вниманието на водача от случващото се пред него, което може да доведе до отклонение от лентата или сблъсък отзад.

Всяко от тези поведения, както и други примери за разсеяно шофиране, може да се считат за небрежност, ако причинят инцидент, който наранява друг човек.

Демонстриране на небрежност на разсеян шофьор

Ако сте били ранени при злополука със съмнение за разсеян шофьор, трябва да наемете адвокат, който може да ви помогне да изградите дело за обезщетение. Често доказателства за неправилно шофиране, като запис на видеокамера или свидетелски показания, са достатъчни, за да демонстрират грешката на водача и да осигурят необходимото обезщетение. Въпреки това, конкретни доказателства за разсеяно шофиране могат да направят вашия случай още по-силен. Вашият адвокат може да ви помогне да получите полицейски доклади, записи на мобилни телефони и свидетелски показания от пътници, които може да са в състояние да говорят директно с разсеяното състояние на водача по време на катастрофата. Всички тези доказателства могат да бъдат използвани като лост при преговори за споразумение или за убеждаване на съдия и съдебни заседатели в процес за телесна повреда.

Свържете се с адвокат при телесни повреди

В Jacobson & Tchernev Law Offices можем да ви помогнем да разпознаете често срещаните признаци на разсеяно шофиране, които може да са били фактор за вашия инцидент, и да работим, за да подведем отговорността на виновния водач. Свържете се с опитен адвокат при автомобилна катастрофа в Чикаго, Илинойс днес на 312-669-4441 за безплатна първоначална консултация.

Scroll to Top